Familie Baan naar Guinee

U vertrekt volgende week; Hoelang duurt de reis?

Op dinsdag 11 oktober om 04:30 uur hopen we naar het vliegveld in Brussel te rijden. We vliegen van Brussel naar Guinee. Dat duurt ongeveer 9 uur. We komen Half 6 in Guinee ( daar half 8).

Hoelang blijft u daar en mag u zomaar terug naar Nederland?

We hopen er sowieso 2 jaar te blijven, daarna mogen we 2 maanden met verlof. We gaan de taal te leren, cultuur enz..  Je mag alleen bij noodgevallen terug.

Wat gaat u doen in Guinee?

De mensen daar het evangelie vertellen en de Bijbelse boodschap. De Susu taal leren. Daar wonen, leven en de mensen leren kennen. Er wonen alleen moslims geen christenen.

Hoe leven de mensen daar? Welk werk doen ze? Hebben ze Euro’s? en welke dieren zijn er?

Als de mensen arm zijn leven ze in huizen van leem en klei gemaakt, ze hebben daken van golfplaten. De landbouw is daar erg belangrijk, ze vissen daar ook vaak. Ze hebben daar geen Euro’s maar Franken. 10.000 Frank is 1 euro waard. Ze hebben er mooie vogels, ratten, muizen en veel muggen, zo veel dat er kinderen aan sterven. Maar ze hebben geen olifanten.

Hoe ziet uw huis eruit en uw omgeving?

De mensen daar hebben ons huis met de hand gemaakt. Ze hebben daar geen glazen ramen maar tralies, daarvoor hebben ze horren voor het ongedierte. Ze hebben geen tuin maar wel een veranda waar je kan zitten. Privacy heb je er ook niet echt.  Er is een mooie en snelle zonsondergang. We hebben vaten met water voor douchen, handen wassen enz.. we hebben een waterfilter voor drinkwater.

We hebben geen wasmachine, stofzuiger en geen vaatwasmachine. De was doet een wasvrouw in een teil met water.

Waarom word u zendeling? Wat lijkt u leuk en wat lijkt uw moeilijk?

De Heere heeft me geroepen dat ik zendeling moest worden in Guinee, als ik dan een stukje uit de Bijbel lees over bijvoorbeeld van een zendeling, voelde ik dat ik ook zendeling moest worden. En ik wil de mensen daar ook over de Heere vertellen. Het lastige vind ik afscheid nemen van vrienden. Voor  mijn dochter is het lastig omdat ze naar een andere school moet. Je moet ook wennen aan de vreemde taal en cultuur.

Wat eten de mensen daar? Is dat lekker?

’s Ochtends eten ze stokbrood. ’s Avonds rijs met vis en een pittige saus. Verder eten ze ook nog yoghurt.

Zijn mensen daar arm?

Ja, er is veel armoede de meeste mensen verdienen maar 50.000 Franken. ( voor ons $0.50) de mensen die ziek zijn sterven vaak.  De kinderen spelen met afval.

Gaan uw kinderen naar school?

Ja, mijn dochtertje Rhodè gaat naar een Nederlandse juf die nog meer Nederlandse kinderen les geeft.

Wat gaat uw vrouw doen?

Voor het gezin zorgen, huis schoonmaken. In verloop van tijd misschien met de vrouwen uit het dorp iets doen.

 

Auteurs verslag: Geanne van Gessel en Janine Mondria

Nog meer nieuws...